BLOG: Groothuis & QRM - Just in time ...

Geplaatst op 17 januari 2017

Zo'n anderhalf jaar geleden rijden Richard Groothuis en ik richting Gelderland voor het bijwonen van een workshop Quick Response Manufacturing. Etienne Timmermans van Censor vertelt die middag enthousiast en lovend over het QRM-proces. Hij kon op dat moment niet aangeven welke resultaten Timmerfabriek Groothuis hiermee zou bereiken. “Gewoon doen want de markt verandert vlot en drastisch”, was zijn antwoord toen we die vraag toch stelden. Verder kregen we die middag te horen dat het helemaal niet goed is om je productie elke dag de door ons gewenste meer dan 100% vol te plannen, maar dat het beter is dit op 90% te doen. 
Tsjonge, dat kon toch niet de bedoeling zijn ...!

Niet volledig overtuigd stapten we een dik uur later de auto in. Maar wat zijn we blij dat we Etienne toch hebben uitgenodigd om ons bedrijf te bezoeken. Hij moest ons ter plekke maar eens goed en duidelijk uitleggen waarom een QRM-project ook bij Timmerfabriek Groothuis ging slagen. Na een rondgang in onze (volgens hem natuurlijk) te volle fabriek namen we weer plaats voor een tweede kop koffie in onze spreekkamer. “Veel te vol, onoverzichtelijk, teveel geloop, teveel overleg”, was zijn conclusie. Hij voorspelde dat als we zouden starten met QRM onze fabriek binnen 4 maanden voor de helft leger zou zijn en we er een caravanstalling bij in zouden kunnen houden. Dit konden wij natuurlijk niet geloven. “Wedden?” zei hij . “2 krat Grolsch beugels is de inzet. Als het waarheid wordt brengen jullie mij die 2 krat beugels tijdens een bezoek aan een thuiswedstrijd van Willem II (Censor is een van de grotere sponsoren van Willem II en Etienne is fervent fan). Als het niet lukt breng ik de kratten persoonlijk in Mariaparochie!” De weddenschap was een feit. We gingen deze uitdaging graag aan!                                                 

De aftrap
Het was voor Groothuis hét juiste moment om bij een aantrekkende markt het QRM-project te starten. Het personeel werd ingelicht over onze plannen. Het was een al verbijstering en ik zag veel vragende blikken. Voor onze mensen was het in het begin net zo moeilijk te geloven als voor ons toen Richard en ik terugreden van de workshop. We sloten de sessie uiteindelijk af met de uitspraak: 

"We gaan het gewoon doen!”

De tijd die toen kwam stond vol met wekelijkse bezoeken en workshops van Censor waarin telkens met intervallen bepaalde afdelingen binnen ons bedrijf aan de tand werden gevoeld. Stukje bij beetje werd het nut van QRM duidelijker. Ondertussen volgden mijn collega Marco Oude Nijhuis en ik de cursus QRM Alpha-manager. Voor ons beiden met een succesvolle afloop. We maakten kennis met de concepten, theorieën, principes en methoden die horen bij QRM. Hierin heb ik veel geleerd. Enerverende gesprekken met medecursisten leverde veel nieuwe ideeën op en een andere kijk op productie en de zaken erom heen.

Wat jullie als lezer het meeste zal interesseren is natuurlijk of het QRM project bij Timmerfabriek Groothuis is geslaagd. Daar kan ik trots een JA op antwoorden. De belangrijkste reden hiervoor is de orde en netheid die we gecreëerd hebben en daarmee de overzichtelijkheid. Daarbij komt dat ten aanzien van alle materialen er geen of nagenoeg geen voorraden meer zijn. Dat scheelt in liquiditeit maar ook door de overzichtelijkheid kan er heel snel gewerkt worden. Projectmatig wordt er nu ingekocht en het materiaal wordt een week voor start van productie aangeleverd. QRM staat vooral voor tijdwinst en denken in geld is niet de hoofdzaak. Duidelijke afspraken en goede communicatie met onze trouwe leveranciers is hierin een vereiste.

"Orderdoorlooptijd is van 32 dagen naar 8 dagen gegaan."

Onze verkoopfacturen gaan veel sneller de deur uit en worden sneller betaald. Onze liquiditeitspositie is daardoor beter. Meer tijdwinst en meer flexibiliteit wordt ook bereikt door het maken van kleinere productieorders waardoor we snel kunnen schakelen en een klant eerder kunnen beleveren.

Waarom 90% plannen?
Voor ik nóg een belangrijke reden geef voor het slagen van QRM wil ik toch even terugkomen op de gewenste 90% vol geplande productie. Waarom? Die overige 10% kan gebruikt worden om mensen te laten rouleren op verschillende werkplekken waardoor er een multifunctionele cultuur is ontstaan bij ons in de timmerfabriek. Tevens is er meer tijd voor extra controle ten aanzien van onze kwaliteit die hierdoor een heuse positieve injectie heeft gekregen. Een nieuwe, op de dag nauwkeurig, strakkere planning wordt gehanteerd en niet te vergeten, ons middaggebed. Dit is een dagelijks overleg waarbij van elke afdeling iemand vertegenwoordigd is. Met elkaar tackelen we vooraf eventuele knelpunten en worden planning, bezetting en werkplekken behandeld. De aanwezige werknemers delen de info en afspraken met collega’s op de betreffende afdelingen. Dit geeft binnen het bedrijf veel rust en duidelijkheid.

Geweldig om te zien dat het WIJ gevoel bij Timmerfabriek Groothuis gestegen is naar grote hoogte. Dit maakt mijn enthousiasme alleen maar groter en jullie zullen begrijpen dat we een leuke avond hebben gehad in Tilburg!

 Hans Wesselink


Deel deze pagina


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit nieuwsbericht.

Reactie plaatsenWilt u meer informatie?