Circulair… het proces van begin tot eind

Geplaatst op 10 januari 2024

Voor het vervaardigen van een buitenkozijn waarin opgenomen een draaikiepraam hebben we 4 stuks vervangen voordeuren verbruikt.

De houtsoort van deze voordeuren betrof zowel Merbau als ook Meranti. Het is vanaf dag een de bedoeling geweest om dit kozijn niet te laten testen maar puur voor het ondervinden van wat er zoal allemaal moet gebeuren om tot een circulair kozijn te komen. Maar dus ook vooral uit nieuwsgierigheid hebben we dit opgepakt.

Zo verlengen we de levensduur van het mooie produkt hout!

Samen met onze medewerksters Weronika en Jagoda zijn we met ontmantelen van de deuren begonnen wati nhield dat de scharnieren, de sloten, de schroeven, het glas en aluminium profielen dienden te worden verwijderd. Na een aantal goede controles kon het hout geschaafd en gekort worden waarna we de delen eigenhandig hebben voorzien van een vingerlas, die na het verlijmen hiervan langere delen brengen. Deze delen zijn verlijmd op elkaar (lamineren) en zo kregen we weer een kozijn- en raamprofiel houtafmeting. Dit was het sein om de delen te laten te bewerken door ons bewerkingscentrum tot delen die klaar waren voor het opsluiten van zowel het raam en kozijn.

Het kozijn is niet met verf behandeld maar direct afgemonteerd en voorzien van gerycled glas. Maar wat was het enorm leuk en interessant om te volgen hoe dit proces verloopt. In elk mens schuilt een vorm van nieuwsgierigheid, toch?! En dan met dit resultaat.. Wij zijn er als Groothuis Tifa enorm blij mee en ook trots dat we kunnen zeggen dat we circulair kunnen produceren en dat terwijl het nog even duurt tot het 2050 is.

Duurzame toekomst: 250 woningen GO te Almere - Hemink Groep 

Ons eerste proefproject is geslaagd!! Zo verlengen we de levensduur van het mooie product hout. Nederland wil in 2050 naar Circulair, dat betekent zuinig en slim omgaan met grondstoffen en producten. Wij hebben onze eerste stap gezet. Op naar de volgende stap! Die stap gaan we ook daadwerkelijk maken, samen met onze partner Hemink Groep. Bij het project 250 woningen GO te Almere worden draairamen vervangen. Deze nieuwe ramen worden geproduceerd uit geheel gerecyclede oude voor- en achterdeuren van ditzelfde project! Groothuis Timmerfabriek slaat hiermee de weg in naar een mooie circulaire en duurzame toekomst !!

Op onze website vindt u een gedetailleerd verslag van de totstandkoming van dit circulaire kozijn. Puur uit o.a. nieuwsgierigheid wat ons te wachten staat en ook vooral om te zien wat ontmanteling alleen al inhoudt hebben we dit handmatig gedaan. Vanzelfsprekend hebben we contact met bedrijven die gespecialiseerd zijn in recycling van hout bij toekomstige opdrachten.

#circulair #duurzaam #grondstofreductie #groothuistimmerfabriek

Foto's


Deel deze pagina


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit nieuwsbericht.

Reactie plaatsenWilt u meer informatie?