Houten kozijnen en isolatie: zo zit het met de thermische prestaties

Geplaatst op 13 mei 2020

Woningen moeten volgens het Bouwbesluit voldoen aan bepaalde isolatiewaarden. Kozijnen hebben – als ‘open’ deel in de wand – een belangrijk aandeel in het behalen van deze waarden. Maar aan welke eisen moet een kozijn voldoen om als energiezuinig bestempeld te worden? Het antwoord op die vraag is niet zo simpel. Lees hier alles over de thermische prestaties van houten kozijnen. (bron: www.kozijnenvanhout.nl)

 

Hoe meet je de isolatiewaarde van kozijnen?

Het isolerende vermogen van een woning wordt in de bouw uitgedrukt als de RC-waarde. Het gaat hierbij om de isolatiewaarde van de hele constructie: dak, muur, gevel en vloer. Hoe hoger de RC-waarde, hoe beter de isolatie van de woning. De isolatie van kozijnen zelf wordt uitgedrukt met de U-waarde. Deze geeft het warmteverlies van kozijnen en glas aan. In het geval de U-waarde geldt daarom: hoe lager het getal, hoe beter.

 

Thermische waarde kozijnen verbeteren

Kozijnen en glas vormen de plekken in de gevel waar de meeste warmte verloren gaat. Hier valt dus ook de meeste winst te behalen in het verbeteren van de isolatie. Maar hoe doe je dat? Op die vraag is helaas geen eenduidig antwoord te geven. Omdat alle onderdelen met elkaar te maken hebben, kan het verbeteren van het ene element negatieve gevolgen hebben voor het andere. Oftewel: er is samenhang tussen verschillende onderdelen nodig om een goed presterend kozijn te maken.

 

Welke houtsoorten presteren goed?

Natuurlijk zijn sommige verbeteringen in de isolatie van kozijnen makkelijk te behalen. Zo isoleren HR++-glas (U-waarde 1,1) en Tripleglas (U-waarde 0,6) veel beter dan enkelglas (U-waarde 5,4). Ook dubbele kierdichtingen in het kozijn, zorgen voor minder warmteverlies. Verder presteert hout van zichzelf al goed op het gebied van isolatie. Het onderscheid tussen verschillende houtsoorten is echter lastig aan te duiden. Wel weten we bijvoorbeeld dat gemodificeerd hout, zoals Accoya of Finti, betere thermische prestaties behaalt dan zware houtsoorten.

 

Het ideale kozijnen samenstellen…

… is nog niet zo makkelijk. Vaak is er namelijk sprake van tegenstrijdige eisen. Wil je een duurzame houtsoort – in gebruiksduur en isolatieprestaties – dan komt hier een hoger prijskaartje bij kijken. Is brandveiligheid en inbraakwerendheid van belang? Dan is een zware houtsoort heel geschikt, maar moet je de winst op thermische prestaties uit andere onderdelen van de totale constructie halen. Afhankelijk van de factoren waar je zelf het meeste waarde aan hecht, kun je bepalen welke houtsoort ideaal is voor jouw situatie.

Onze Branchevereniging, de NBvT voert veel onderzoeken uit naar de isolatiewaarden van verschillende combinaties in houten kozijnen. Vanzelfsprekend worden wij op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Daarom kunnen we een gedegen en onderbouwd advies geven.Neem gerust contact met ons op.  


Deel deze pagina


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit nieuwsbericht.

Reactie plaatsenWilt u meer informatie?