Plantagehout als alternatief tropisch hardhout

Geplaatst op 6 november 2019

In de kozijnenbranche wordt hoofdzakelijk tropisch hardhout gebruikt en met name Merantie en Mahonie. Met de houtsoort Eucalyptus uit een 50.000 HA plantagegebied in Noord-Uruguay is een goed alternatief gevonden. “Red Grandis” is de exclusieve naam van het eucalyptus hout.

Jaarlijks worden er maar liefst 3 miljoen plantjes gekweekt en worden er in het voor- en najaar per HA zo’n 900 plantjes gepland. Na 4 jaar zijn er, na selectie, nog 300 boompjes van inmiddels 10 meter over en uiteindelijk in het 23e jaar worden 150 bomen gekapt die dan inmiddels 50 meter hoog zijn.

De Eucalyptusbomen worden vervolgens in een moderne zagerij verwerkt tot foutvrije delen en ten slotte onder KOMO-certificaat gelamineerd tot kozijn of raamhout.

Samenvattend:
Red Grandis groeit 4 tot 5x sneller als een Merantie/ Mahonie boom en haalt 4 tot 5x zoveel CO2 uit de lucht. De duurzaamheidsklasse is vergelijkbaar met Merantie/ Mahonie en wellicht nog iets beter. Het hout heeft geen pinholes (merantie) of kruisdraad (mahonie) Doordat het hout zo snel groeit isoleert het zelfs beter. Verfsystemen zijn er zeer goed op aan te brengen en Red Grandis is zelfs uitermate onderhoudsvriendelijk.

Wilt u weten hoe deze houtsoort verwerkt wordt? Bekijk hier de film

 


Deel deze pagina


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit nieuwsbericht.

Reactie plaatsenWilt u meer informatie?