Rijksmonument de Aaboer

Geplaatst op 23 juli 2016

Deze week stond er een mooi artikel in de krant over de renovatie van het Rijksmonument de Aaboer. Timmerfabriek Groothuis leverde hiervoor de kozijnen tot volle tevredenheid van onze klant.

"Gisteren zijn de kozijnen geleverd bij ons op de Aaboer en ik ben er weg van echt supermooi!!!! Dank je wel"

Aaboer in Almelo na achttien jaar alsnog gerenoveerd


ALMELO - Na jaren van tekeningen maken, overleggen, discussies met mensen van de gemeente en gesteggel over de hypotheek wordt de Aaboer dan toch verbouwd. Inmiddels is begonnen met de sloop van de karakteristieke voorgevel. 

We moesten in hun ogen ieder steentje eruit halen, deze afbikken en ze er dan weer in leggen

Een project met veel haken en ogen eraan. Zo omschrijft Bea Greveling uit Vriezenveen de renovatie van de Aaboer, een van de rijksmonumenten van Almelo. Samen met haar zwager Harry Noppers en haar vriend Han Dommerholt is ze verantwoordelijk voor de renovatie van het uit het jaar 1473 stammende pand.

Sloop
De typische voorgevel met ouderwetse kozijnen en houten luiken, die kort aan de weg staat, is inmiddels door slopers verwijderd. Een klus die eigenlijk al lang geleden had moeten gebeuren, vertelt Greveling. „In 2001 waren 250 stenen uit de voorgevel al niet meer goed genoeg voor hergebruik.” En dat terwijl de Monumentencommissie het liefst had gezien dat het oude materiaal gebruikt zou worden. „We moesten in hun ogen ieder steentje eruit halen, deze afbikken en ze er dan omgedraaid weer in leggen. Maar daar zijn ze nu veel te slecht voor.”

Dak
Daarom wordt de gevel in zijn geheel vervangen, een klus die wordt geklaard door Jaspers Fayer en Timmerfabriek Groothuis maar wel in de originele stijl. Greveling hoopt dat het voor het einde van de bouwvak voor elkaar is. Daarna moet begonnen worden met het dak, dat in slechte staat verkeerd en bij een groot pak sneeuw wel eens zou kunnen instorten. Maar het is aan de gang, er gebeurt wat. En dat doet Greveling goed. „Ja”, erkent ze. „Ik ben heel trots dat het gelukt is.”

 

 

Foto's


Deel deze pagina


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit nieuwsbericht.

Reactie plaatsenWilt u meer informatie?