BLOG: Timmerman zijn is gaver dan raketgeleerde!

Geplaatst op 18 april 2017

Wat een ontzettend leuk interview met Michiel Dieleman op de site van de Nederlandse branchevereniging:

Je hebt gelijk. Het is helemaal niet makkelijk als je rond je 12e al moet kiezen wat je ‘later worden wil’. Je denkt dat je misschien ‘iets in de bouw’ wil doen, maar hebt bijvoorbeeld geen zin om de hele dag met een hamer en beitel te staan zwoegen. Misschien wil je wel veel liever met computers werken! Heb je er dan weleens over gedacht om in een timmerfabriek te gaan werken? “No way, zo’n stoffige bedoening! Echt niet, bedankt, laat maar zitten.” Oké, dit kan nu dus in je opkomen. Lees dan toch nog even verder als je wil…

 

Wel 5 werkgebieden in 1 he?

Wist je dat je kiest voor wel vijf interessante werkgebieden tegelijk als je kiest voor een timmerfabriek? Wil je met je handen werken? Dat kan. Wil je bijvoorbeeld graag schilderen? Dat hoeft niet bij een schilderbedrijf, dat kan ook bij ons. Glaszetter worden meer jouw ding? In timmerfabrieken doen ze niet anders. Wil je de beste houtbewerker van Nederland worden? Ja, ook dat kan in onze tak van sport.

Denk je dat je graag op de ‘bouwplaats’ werkt? Wat dacht je van een overdekte bouwplaats, waar je lekker warm en droog binnen mag werken, radiootje erbij… Ontmoet je graag veel mensen? Dat kan als je ramen en kozijnen gaat monteren bij mensen thuis. Is rijden meer jouw ding? Weleens gedacht aan heftrucken of lekker rondtuffen op de vrachtwagen? Kun je nu nog niet kiezen omdat het je allemaal even leuk lijkt? Dat hoeft dus ook helemaal niet!

"Hoezo stoffige bedoening?"

Trouwens nog even over die stoffige bedoening... Je kunt het zo stoffig maken als je wilt. Maar dat hoeft dus helemaal niet. Een zaag, tuurlijk vind je die bij ons ook nog. Maar wist je al dat we in timmerfabrieken in Nederland met mega-geavanceerde CNC- machines werken? Vette alleskunners zijn het. Hoe stoer is het als je die aan mag sturen?! Liever toch niet met ultramoderne computers werken? Wat we daar niet op kunnen doen, doen we met echte ambacht. Je kunt je bij ons steeds weer opnieuw uitleven op een stuk hout. Schaven of ronde, schuine, gebogen kozijnen maken, niet eentje is hetzelfde. Jij maakt er het mooiste product van dat er is! En ‘die oudjes’ die met jou in de fabriek rondlopen, die staan te trappelen om jou te leren om de beste houtbewerker van allemaal te worden. Ik denk je dat nu je wel begrijpt wat ik bedoel te zeggen. Rond je 12e moeten kiezen wat voor werk je de rest van je leven wilt gaan doen, begin er maar aan. Maar als je kiest voor een timmerfabriek, dan kies je nog lekker veilig. Je kunt nog alle kanten op.

 

Keertje snuffelen?

In de timmerbranche leren we jou graag met moderne technieken allround timmerman te worden. Je kunt bij ons tegelijkertijd werken en naar school. Zo kun je eens rondsnuffelen welk werk je in een timmerfabriek het leukste vindt om te doen en zelf uitvinden waarom houten kozijnen eindbazen zijn. Wil je met je schoolklas komen kijken? Of met je ouders? Jullie zijn van harte welkom bij de meeste timmerfabrieken. Bij ons krijg je een presentatie (niet te lang hoor), bekijk je de machines en wrijven we met z’n allen flink over een stapel hout. Van de opslag van ruwhout, tot een compleet kozijn dat van de band rolt, je krijgt het allemaal te zien. Een technisch vmbo-opleiding is een mooi begin. Vraag je leraren gerust de oren van de kop over de timmerindustrie. Je kunt ook kiezen voor hout- opleidingen via ‘hout dat werkt’. 

 

Timmerfabriek als vet alternatief

Als je pa timmerman is, wil het al lang niet meer zeggen dat jij het dan ook maar wordt. Misschien ben je later liever raketgeleerde ofzo… Maar kijk, dat kunnen we natuurlijk niet allemaal worden. Gelukkig niet. Dan is dit wel een vet alternatief. De timmerindustrie, super breed, super leuk en met veel zekerheden. Met je vmbo-opleiding maar mooi werken met geavanceerde machines en programma’s, niks suffe stoffige dingen dus. Misschien nog wel leuker dan raketgeleerde dus! De economie trekt aan, de mooie projecten vliegen je om je oren. Je bent dus verzekerd van baan als je klaar bent op school. Oh ja, wat nog wel even goed is om te weten, we houden niet van doetjes! Je moet in een timmerfabriek wel een beetje willen doorwerken…

Ben je nieuwsgierig geworden? Woon je in de omgeving van Almelo, kom met je klas of ouders een keertje kijken in onze fabriek. Woon je ergens anders, kijk dan eens op www.houtdatwerkt.nl of www.nbvt.nl voor meer informatie.

Tot snel!

 

Margo Wesselink


Deel deze pagina


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit nieuwsbericht.

Reactie plaatsenWilt u meer informatie?