Project ‘Proeftuin Aardgasvrije Wijken’- gemeente Tubbergen

Geplaatst op 14 april 2020

Artikel Dagblad Tubantia 08-04-2020:

Mariaparochie wil wel van het gas, maar dan moet het wel voor iedereen betaalbaar zijn

Wordt houtafval van de plaatselijke timmerfabriek straks gebruikt om het dorp te verwarmen? In Mariaparochie zien ze het wel zitten. 

De wijk Leuvinksveld in Mariaparochie wordt mogelijk de eerste (bestaande) wijk in de gemeente Tubbergen die wordt afgekoppeld van het aardgas. In het kader van het project Proeftuin Aardgasvrije Wijken heeft de gemeente hiervoor een subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tubbergen heeft in de warmtevisie Noordoost-Twente al uitgesproken dat in de periode tot 2050 ruim 8500 woningen van het aardgas moeten. De eerste wijken zijn al aangewezen en Mariaparochie/Harbrinkhoek staat volgens de gemeente als eerste in de routeplanning om aardgasvrij te worden gemaakt.

 

Fabriek dicht bij woningen
Gekozen is voor de wijk Leuvinksveld omdat de woningen dicht in de buurt zijn van Timmerfabriek Groothuis. Bij dat bedrijf zou in de toekomst een biomassaketel kunnen worden geplaatst waarmee woningen in de omgeving verwarmd kunnen worden. Als de subsidieaanvraag wordt toegekend houdt dit concreet in dat Leuvinksveld in een periode van acht jaar aardgasvrij wordt gemaakt. De subsidie is volgens de gemeente bedoeld om pandeigenaren te compenseren voor de innovaties die de komende jaren mogelijk nog nog volgen ‘en de investeringen die nu gedaan moeten worden.’ 

De gemeente wijst erop dat de grote meerwaarde van deze subsidieregeling is dat het geld dat beschikbaar komt met het toekennen van deze subsidie volledig ten gunste komt aan de inwoners van deze wijk.

"Het moet wel voor elke portemon­nee mogelijk zijn"

- Ria Schlepers

Over de plannen is onlangs een informatiebijeenkomst gehouden. De Dorpsraad Mariaparochie is positief. „Op twee à drie bewoners na was iedereen positief”, zegt Ria Schlepers van de Dorpsraad. Veel mensen wilden tijdens de bijeenkomst weten of hun huis geschikt is voor de nieuwe wijze van verwarming. En uiteraard de vraag: wat gaat het allemaal kosten? „Een van de uitgangspunten voor ons als Dorpsraad is dat het, onafhankelijk van je portemonnee, voor iedereen mogelijk moet zijn”, aldus Schlepers. De plannen liggen er nu. Maar het heeft natuurlijk nog wel heel wat voeten in de aarde voor wat de betreft de technische installaties die nodig zijn”, zegt Hans Wesselink, mede-directeur van Timmerfabriek Groothuis. „Hetzelfde geldt voor de subsidies die ermee gemoeid zijn. Want anders is het natuurlijk niet te doen.”

"We kunnen bijdragen aan een gasloos Mariaparo­chie"

- Hans Wesselink

De plannen zijn nog prematuur, maar Wesselink is optimistisch. „Wij willen in de toekomst op die manier ons bedrijf ook verwarmen. We zijn nu ook aan het onderzoeken of we zonnepanelen kunnen plaatsen. Hiermee kunnen we natuurlijk bijdragen aan een gasloos Mariaparochie.” In de toekomst wordt houtafval van de fabriek van Groothuis verbrand. Die warmte wordt niet alleen gebruikt in de eigen fabriek, maar ook in de naastgelegen wijk.  Alleen dat houtafval zelf is niet voldoende om - letterlijk in dit geval - de kachel te laten branden. In het nieuw op te zetten warmtenet wordt de biomassaketel die bij Groothuis komt ook gestookt met pellets. Dat zijn een soort korrels van geperst hout die als brandstof fungeren. 

 

Foto's


Deel deze pagina


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit nieuwsbericht.

Reactie plaatsen



Wilt u meer informatie?